Is een hamster Het Juiste Huisdier Voor Jou? | #1 Hamster Beginnersgids

 

De belangrijkste vraag voordat je een hamster gaat kopen is natuurlijk “is een hamster wel het geschikte huisdier voor jou?”.  Dus voordat ik antwoord ga geven op vragen als:

 • Waar kun je een hamster kopen
 • Wat voor kooi moet je hebben
 • Wat eet een hamster
 • Hoe moet je voor een hamster zorgen
 • Hoe maak je een hamster tam
 • Hoe kun je met een hamster spelen

En nog vele andere vragen

Ga ik de belangrijkste vraag van allemaal beantwoorden…

Is een hamster het juiste huisdier voor jou?

Hamsters zijn natuurlijk ontzettend lief en schattig. Hierdoor schaffen veel mensen een hamster in een impuls aan zonder te weten of het beestje wel bij ze past. Daarom heb ik een aantal belangrijke punten waar je over na moet denken voordat je een hamster koopt op een rijtje gezet.

 • Hamsters leven ‘s nachts

Hamsters zijn van nature nachtdieren, dit betekent dat ze overdag slapen en ’s avonds actief zijn. Het is voor een hamster ook niet gezond om dit ritme helemaal aan te passen. Het is daarom handig om pas een hamster te nemen als je wat langer wakker bent ’s avonds. Sommige van mijn hamsters zag ik echt pas vanaf 9 uur een beetje wakker worden, als jij dan al op bed ligt heb je eigenlijk helemaal geen tijd om met je nieuwe vriendje te spelen.

Je kunt natuurlijk je hamster ook wat eerder wakker maken, dit is alleen niet goed voor zijn gezondheid én de meeste hamsters zijn ook een beetje chagrijnig en bijten sneller als je ze op een voor hun gek tijdstip wakker maakt.

 • De kosten voor een kooi, accessoires en voer kunnen aardig oplopen

Een hamster is klein, maar daarmee niet goedkoop. Hamsters hebben een groot hok nodig, vaak groter dan wat er in de dierenwinkel wordt aangegeven. Ik maak hier nog een apart onderdeel over in de beginnersgids maar ga uit van een hok dat minimaal 80 bij 50 centimeter moet zijn. Daarnaast hebben ze veel speeltjes en huisjes nodig om zich niet te vervelen.

Ook is het belangrijk om voer van hoge kwaliteit voor je hamster te kopen. Je wil natuurlijk dat ze lang meegaan en voeding speelt daar een grote rol in.

 • Hamsters hebben tijd en aandacht nodig

Wanneer je een huisdier neemt moet je ook tijd hebben om voor je hamster te kunnen zorgen. Een hamster heeft elke dag verzorging nodig. Zo moet je elke dag kijken of alles in de kooi nog netjes is, hem voeren en het water verversen. Wanneer je je hamster tam wilt maken kun je er zo nog minimaal een uur tam maken per dag bij optellen. Als jij een druk leven hebt en s’ avonds niet veel thuis bent is een hamster dus misschien niet het juiste huisdier voor jou.

Bedenk ook dat je het hok zo nu en dan moet schoonmaken. Hoe groter het hok hoe langer het kan zonder schoonmaken, maar minimaal eens per vier weken moet je toch wel even flink poetsen. Wanneer je wat jonger bent is het goed om hier van te voren ook goede afspraken over te maken met je ouders, het is voor je hamster namelijk niet goed om te lang in een vuil hok te zitten.

Het is natuurlijk niet erg als je af en toe geen tijd hebt. Je hamster red het ook best even zonder jou, maar je moet niet vanaf het begin af aan al te weinig tijd hebben.

 • Hamsters zijn geen knuffeldieren en je moet er voorzichtig mee zijn

Veel dierenwinkels raden hamsters aan als eerste huisdier voor kinderen. Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Hamsters zijn niet zo knuffelig als bijvoorbeeld ratten of konijnen. Ook zijn ze kwetsbaar en razend snel. Een hamster die niet tam is zal zich niet snel laten pakken en sneller bijten dan bijvoorbeeld een rat of konijn.

Omdat ze zo snel zijn springen ze ook snel uit je handen wanneer ze nog niet tam zijn. Helaas zijn ze ook erg kwetsbaar dus een val uit je handen loopt niet altijd goed voor ze af. Ook kun je ze dus niet té stevig vasthouden omdat het maar van die kleine beestjes zijn. Wanneer je dus op zoek bent naar een leuk huisdier voor een knijpgrage peuter kun je ook beter even verder kijken.

Oké, dat klinkt misschien allemaal een beetje negatief, maar zo bedoel ik het niet! Ik ben dol op hamsters en kijk graag naar hoe ze de kooi verkennen. Ook zit ik graag met ze op de bank terwijl ik mijn favoriete serie of film kijk. Het is alleen belangrijk om te weten dat de meeste hamsters niet stil op je schoot zullen blijven zitten om met je te knuffelen.

 • Heb je een dierenarts in de buurt die ervaring heeft met hamsters

Hamsters worden minder vaak ziek dan bijvoorbeeld ratten, toch kan het natuurlijk voorkomen dat je hamster ziek is. Het is daarom belangrijk om te weten of je makkelijk naar een dierenarts kan komen die ervaring heeft met hamsters. Online kun je een hoop vinden over welke dierenartsen goed met deze beestjes kunnen omgaan. De dierenarts is niet goedkoop, het is dus belangrijk om ook de sparen voor deze onvoorziene kosten.

 • Ze leven niet zo lang

En dan een laatste puntje om bij stil te staan. Een hamster is een hartstikke leuk en lief huisdier. Een groot nadeel is alleen dat je na twee jaar ongeveer afscheid moet nemen van je nieuwe vriendje.

Ze worden niet oud en dat is elke keer weer heel verdrietig. Het is voor mij niet een reden om te stoppen met knaagdieren maar ken wel een aantal mensen die hierdoor wel zijn gestopt met hamsters als huisdier.

Natuurlijk zijn er nog meer kleine dingen waar je rekening mee moet houden, maar dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten voor je een hamster gaat nemen. Vind je geen van deze punten erg?

Dan is de hamster een geschikt huisdier voor jou.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *