Hoe zorg je voor een hamster?

Vorige week hebben we besproken of een hamster wel het juiste huisdier is voor jou, vandaag wil ik in de zorg voor een hamster duiken. Met de “zorg” bedoel ik in dit geval de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse klusjes die horen bij het zorgen voor een hamster.

Officieel is natuurlijk alles in deze gids onderdeel van “hamsterverzorging” 😉!

Voor deze video en dit artikel maakt het niet uit wat voor type hamster je hebt. Wanneer ik het over de verzorging van je hamster heb bedoel ik vandaag de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse verzorging.

De dagelijkse verzorging

Je hamster heeft iedere dag een beetje verzorging nodig. Vandaag loop ik je door de basis van de dagelijkse verzorging van een hamster.

Het hok checken en opruimen

’s Ochtends check je het hok, is er in de nacht niets stuk gegaan en staat alles nog goed op zijn plek? Hamsters zijn ’s nachts actief en gaan dan dus ook spelen. Sommige verbouwen dan hun hele hok dus dan kan het nodig zijn om alles even terug te zetten. Ook kan het zijn dat je hamster iets kapot geknaagd heeft of dat er een onveilige situatie is ontstaan. Zo kan je hamster bijvoorbeeld de toegang tot zijn eten en drinken blokkeren, zijn waterfles slopen of een gat in de onderbak knagen. Ruim kapot geknaagde spullen op en zorg ervoor dat de gevaarlijke situatie niet nog een keer kan ontstaan.

Wanneer je ’s middags of ’s avonds meer tijd hebt kun je plas en poephoekjes schoonmaken door de vieze bodembedekking eruit te halen en dit te vervangen voor nieuwe bodembedekking. Dit is lekker fris voor je hamster en zorgt ervoor dat je hok ook langer schoon blijft. Wanneer je dit niet doet kan er een ammoniaklucht op de plekken ontstaan, dit kan schadelijk zijn voor de luchtwegen van je hamster.

Dit is ook een goed moment om te kijken naar de ontlasting van je hamster, zijn het gewoon normale keutels of heeft hij diarree? Bij lichte bodembedekking kun je ook kijken naar de plashoekjes, zie je geen bloed of viezigheid in de urine? Hiermee hou je de gezondheid van je dier in de gaten. Zie je iets afwijkends en kun je dit niet verklaren, bel dan gelijk even de dierenarts.

Je hamster voeren

Verder moet je dagelijks voeren. Dit kan door het in een bakje te doen of door het te verspreiden over de bodem. Wanneer je het over de bodem verspreidt stimuleer je het natuurlijke zoek- en verzamelgedrag van je hamster. Wanneer je geen goede reden heeft voor het voeren in het bakje, is het leuker voor je hamster om het over de bodem te verspreiden.  Wees niet bang dat je hamster het dan niet zal vinden, als het om eten gaat komen die kleine bolletjes écht overal bij!

 

Vervolgens ververs je het water. Doe dit iedere dag om twee redenen.

 

  1. Je hamster heeft lekker vers water

En

  1. Zo kun je goed bijhouden hoeveel je hamster drinkt. Als je hamster ineens heel veel meer gaat drinken kan het zijn dat hij zich niet zo lekker voelt.

Wanneer je hamster nog tam gemaakt moet worden moet je ook iedere dag minimaal een halfuur besteden aan tam-maak-sessies. Denk hierbij aan tegen hem praten, hem laten wennen aan je hand, snoepjes geven en uiteindelijk hem oppakken en met hem spelen.

Ook wanneer je hamster al tam is vindt hij het waarschijnlijk leuk om dagelijks wat aandacht van je te krijgen. Laat hem bijvoorbeeld loslopen op je bed, bank of in een kamer waar hij zich nergens kan verstoppen of bezeren.

Wekelijkse verzorging

Naast de dagelijkse verzorging zijn er ook taken die wekelijks of om de twee weken terugkomen.

Check of je hamster gezond is

Een keer per week is het verstandig om te kijken hoe het met je hamster gaat. Pak hem op een kijk goed naar hem, hoe ziet zijn vacht eruit? En staan zijn ogen helder? Eet hij goed en loopt hij gewoon normaal? Ook is het verstandig om zachtjes in zijn buikje en aan de zijkant te voelen. Wanneer je dit wekelijks doet zal je dingen zoals een tumor of een ontsteking makkelijk opmerken en is het sneller duidelijk wanneer het slechter gaat met je hamster.

Ontdek je iets geks? Dan kun je altijd de dierenarts even bellen voor advies.

Maak het hok en/of de plateaus schoon

Wanneer je een groot hok hebt, waarbij je dagelijks de plashoekjes schoonmaakt, hoef je niet wekelijks het hok helemaal schoon te maken. Het is vaak wel aan te raden om de plateaus even af te nemen met heet water en azijn en eventueel het nestmateriaal te vervangen. Een van mijn hamsters plaste graag in zijn nestje en ik wilde liever niet dat hij een maand in zijn eigen plas zou liggen. Dit is niet fris en na een tijdje ook niet goed voor de luchtwegen van je hamster!

Vieze speeltjes kun je eventueel ook schoonmaken, dit kun je zelf het beste beoordelen.

Maandelijkse verzorging

Naast de dagelijkse en wekelijks verzorging zijn er ook taken die je maandelijks moet uitvoeren.

Weeg je hamster

Om de gezondheid van je hamster in de gaten te houden heb je natuurlijk de wekelijkse check maar het is ook belangrijk om zijn gewicht in de gaten te houden. Ik woog mijn hamster altijd iedere maand door hem in een bakje op de keukenweegschaal te zetten. Ik woog dan eerst het reisbakje leeg en vervolgens het reisbakje met de hamster erin.

Zo weet je precies wat je hamster weegt en wat de ontwikkeling in zijn gewicht is. Wanneer je hamster ineens veel afvalt kan dat een teken zijn dat hij zich niet lekker voelt.

Het hok schoonmaken

Eens per maand is het tijd om het hok schoon te maken. Zet je hamster even in een aparte bak of kooi en poets het hok en de speeltjes, vervang de bodembedekking en richt het hok opnieuw in. Zeker voor jonge hamsters is het leuk om de inrichting lekker af te wisselen, zo hebben ze altijd nieuwe dingen om te ontdekken!

Wanneer je een heel groot en diep hok hebt met veel bodembedekking is het vaak voldoende om maar 1/3 of de helft van de bodembedekking te vervangen. Dit doe je door de bovenste laag eraf te scheppen en de nieuwe bodembedekking met de oude te mengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *