Moet je echt twee konijnen hebben

Moet je echt twee konijnen hebben?

“ Moet je echt twee konijnen hebben?” is een vraag die bij veel mensen speelt. Na het bericht van de NOS over duizenden ongelukkige konijnen kijken mensen ineens heel anders naar het hokje van hun lievelingsknaagdier. De actie “Happy Konijn” van de Dierenbescherming en Dibevo werpt dus duidelijk zijn vruchten af.

Maar, de hamvraag: moet je echt twee konijnen hebben?

Het korte, en simpele antwoord hierop is ja. Jij kunt met alle aandacht van de wereld geen groepsgenootje vervangen. Konijnen zijn zeer sociale dieren en moeten daarom altijd minimaal met zijn tweeën gehouden worden.

Voordelen van twee konijnen hebben

Behalve dat het voor je konijn een stuk gezelliger is krijg je er ook een leuker konijn van. Een konijn met een soortgenootje is socialer, minder bang en is leuker om naar te kijken. Het konijn zal immers in zijn eentje minder spelen dan wanneer hij een vriendje heeft.

Het koppelen van twee konijnen

De actie van de dierenbescherming verwijst mensen die nu een vriendje willen halen door naar het asiel. In mijn ogen een goede zaak, als je online kijkt zie je namelijk dat er veel konijnen op een vriendje zitten te wachten. Om konijnen samen te houden moet je ze wel koppelen, anders zouden ze kunnen gaan vechten en dat is voor niemand leuk.

Elke koppeling is anders, er is dan ook niet een juiste manier om konijnen te koppelen. Wel is over het algemeen een gecastreerde(!) ram samen met een voedster het meest stabiele koppel. Daarnaast zijn er ook wat andere algemene richtlijnen wanneer je twee konijnen gaat koppelen:

 • Zorg voor een geschikte, neutrale koppelkooi die groot genoeg is.
 • Zorg dat je konijnen gezond zijn.
 • Wacht 3 weken na de castratie van de ram, tot die tijd is de ram nog vruchtbaar.
 • Houd ovenwanten of een pollepel bij de hand om vechtende konijnen uit elkaar te halen.
 • Zorg voor een tweede kooi. Dit voor wanneer je konijnen nog niet gelijk samen kunnen na de eerste koppelpoging.
 • Houd wat lekker groenvoer bij de hand. Samen eten kan de koppeling ná de eerste kennismaking helpen.
 • Houd rekening met het feit dat koppelen tijd kost. Jouw tijd, begin dus niet met een koppeling vlak voor je weg moet!

Zet de konijnen samen op het neutrale terrein/ in de koppelkooi. Deze moet voor twee konijnen niet groter zijn dan 2 vierkante meter, ze moeten elkaar namelijk niet kunnen ontlopen. Zorg wel voor wat verstopplekjes in de kooi waar ze even op adem kunnen komen. Ook hier geldt, de plekjes moeten niet te dicht zijn want dan kunnen de konijnen elkaar ontlopen en worden ze niet gekoppeld.

Houd de konijnen goed in de gaten. Ze gaan nu namelijk de rangorde “uitvechten”, een van de twee konijnen wordt de baas van het koppel. Als dit goed gaat en ze elkaar niet uren achternazitten kun je ze huisvesten in de permanente kooi. Bij een soepele koppeling kan dit vaak al op dezelfde dag als de start van de koppeling. Blijven je konijnen ruziën? Zet ze dan even tijdelijk uit elkaar en laat ze tot rust komen. Je kunt het de volgende dag weer proberen. Voor meer informatie over het koppelen van konijnen verwijs ik je naar de instructies van het bunnybunch forum. Hier staat een uitgebreide uitleg over verschillende manieren van koppelen en wat je moet doen bij een lastige koppeling.

Dus, moet je echt twee konijnen hebben?

Ja! Een gelukkig konijn zit niet alleen maar met zijn tweetjes. Zelfs wanneer je 24 uur per dag bij je konijn bent kan jij niet een ander konijn vervangen. Net als dat een konijn voor jou niet een ander mens kan vervangen.

Dit vind je misschien ook leuk:

 • Lees meer
  March 27, 2017
  Welk wiel is geschikt voor mijn hamster?
 • Lees meer
  March 28, 2017
  Welkom Timon en Pumbaa
 • Hamsterkooi pasen
  Lees meer
  March 29, 2017
  Hamsterkooi paasthema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *