Rat als huisdier | Is een rat leuk als huisdier? – Dit moet je weten!

Rat als huisdier

Een rat als huisdier, ben je serieus? De meeste mensen moeten er niet aan denken, maar ratten zijn ontzettend leuke beestjes! Ze zijn sociaal, bijten niet en kunnen ontzettend tam worden. Hierdoor zijn ratten uitermate geschikt als huisdier en zelfs leukere huisdieren voor kinderen dan hamsters.

Doordat ratten groter en steviger zijn kunnen ze beter tegen het “knijpen” van kinderen. Ook zullen ze een stuk minder snel bijten, en sneller rustig bij je komen zitten. Een goed gesocialiseerde rat zal eigenlijk nooit bijten als je normaal met ze omgaat.

Hoe verzorg je een rat

Wanneer je een rat als huisdier neemt is het natuurlijk belangrijk dat je goed voor ze zorgt. “Ze” ja, ratten houd je namelijk nooit alleen. Zorg dat je minimaal twee ratten in huis hebt. Drie is eigenlijk nog beter: zo komt er nooit eentje alleen te zitten als de ander dood gaat. De verzorging van een rat is verder eigenlijk heel simpel:

Voeding voor ratten

Een rat voer je 15 tot 20 gram (droog)voer per rat, per dag. Je strooit dit bij voorkeur over de bodem omdat ze dan leuk kunnen zoeken naar hun voedsel. Daarnaast kun je je ratten extraatjes aanbieden. Eigenlijk mogen ze alles wat ook goed is voor mensen. Favorieten onder mijn ratten zijn witlof, cherrytomaten en pasta (droog en gekookt). Ook een eitje wordt erg gewaardeerd door de ratten.

Huisvesting voor ratten

Ratten houd je in een kooi van minimaal 80x50x70 centimeter. In een kooi met deze afmetingen kun je twee ratten houden. De ferplast furat, ferplast jenny of de frodo van budgetkooien voldoen aan deze minimummaat.

De kooi moet je ook goed inrichten. Denk maar zo, ratten houden van rommelig! Hang dus veel hangmatjes, huisjes, buizen en overige speeltjes op. Hoe meer ze kunnen klimmen, klauteren en spelen hoe beter.

Eens per week moet je de kooi goed schoonmaken. Ratten plassen op álles, dus aan het einde van de week is het echt tijd om hem even goed uit te soppen. Dit doe je met heet water en azijn. Gebruik geen schoonmaakmiddel met teveel parfum, hier zullen ze alleen maar

Overige verzorging

Wanneer je ratten als huisdier houdt is het ook belangrijk dat je veel tijd met ze doorbrengt. Haal ze vaak uit de kooi, praat tegen ze en zorg dat ze minimaal één uur per dag buiten de kooi mogen spelen.

Zitten er ook nadelen aan ratten?

Net als bij ieder ander huisdier hebben ook ratten nadelen. Zo worden ze niet zo oud en zijn ze erg gevoelig voor tumoren en abcessen. Omdat je vaak een goede band met je ratten opbouwt is het telkens erg verdrietig als ze zo jong overlijden.  Daarnaast kunnen vooral mannetjesratten een sterke lichaamsgeur hebben. Het is niet perse vies, maar je moet er wel even aan wennen. Vrouwtjes stinken een stuk minder maar ook zij hebben een typische rattenlucht. Nogmaals, niet vies maar het is wel een luchtje waar je aan moet wennen.

Ratten als huisdier: doen of niet doen?

Wat mij betreft doen! Ratten zijn ontzettend leuke, lieve en slimme huisdieren. Als je op zoek bent naar een sociaal dier dat lekker bij je komt zitten maar waar je ook leuk naar kunt kijken in een kooi ben je bij ratten aan het juiste adres.

En, ga jij voor een rat als huisdier?

Leer hier alles over ratten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *